2021'i Robotlaşma ve Dijitalleşme Yılı Olarak Belirledik

Ruba Fermuar ve Pres Döküm Sanayi Pres Döküm Teknik Yönetmeni Yasin Atay, 2021 yılını, dijitalleşme ve robotlaşma yılı olarak belirlediklerini söyledi.

Ruba Fermuar ve Pres Döküm Sanayi Pres Döküm Teknik Yönetmeni Yasin Atay, 2021 yılını, dijitalleşme ve robotlaşma yılı olarak belirlediklerini ifade ederek, "Bu hedef de, döküm sonrası operasyonlarda bazı özel robotlar ve özellikle de müşterilerimize montajlı ürün vererek memnuniyetlerini artıran projeleri devreye almak istiyoruz." dedi.

Atay'dan, aynı zamanda Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDOKSAD) üyesi olan firmalarının robot uygulamalarını ve gelecek hedeflerini dinledik.

Yasin Bey, şirketinizin yapılanmasını anlatabilir misiniz?

1964’ten bugüne kadar fermuar üreten bir firma olan Ruba Fermuar, atılımlarını sürdürerek bir taraftan ürün çeşidi ve üretim kapasitesini arttırırken diğer taraftan da 1980'li yıllarda fabrika bünyesinde kurduğu teknik atölye ile işletmenin modernizasyonunu sağladı. 1996’da artan talepler doğrultusunda fermuar aksamı üretmek için kendi bünyesinde Pres Döküm Bölümünü kurdu.

Ruba Pres Döküm, Ruba Fermuar San. A.Ş.’nin çatısı altında faaliyetine başladığı günden itibaren birçok fermuar endüstrisinin ve hazır-giyim sektörünün pres döküm ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapmaktadır. 2005 yılında Ruba Fermuar, M.O.S.B (Manisa Organize Sanayi Bölgesi)’deki yeni fabrika binasında üretime başladı ve stratejisini pres döküm üretim ve satışını arttırma üzerine kuran Ruba, bu amaçla önce makina parkurunu genişleterek, beyaz eşya, otomotiv sektörlerine adım atmış olup, yıllık bin 500 tonluk yüksek basınçlı döküm üretim kapasitesine ulaşmıştır.

Yurt içi pazarlarında olduğu kadar ihracatta da başarılı bir trend yakalayan Ruba, kalitesini dünyanın birçok ülkesine kabul ettirmiştir. Teknolojiyi takip etmenin başarılarına insan kaynaklarını geliştirme yönünde de sürdüren Ruba, her düzeydeki çalışanının ihtiyaçlar doğrultusunda eğitimini gerçekleştirerek Ruba Fermuar Ailesi’nin 250 çalışanıyla daha verimli ve sağlıklı bir yapıya kavuşmuştur.

İlk kez robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Dökümde her baskıdan sonra kalıbın yüzeyi, doldurulan malzemenin kalıptan kolay çıkmasını kolaylaştırmak için manuel yağlama yapılıyordu. Bu da maliyet artışına neden olmakla beraber servisimizi yavaşlatmasına sebep oluyordu. Bu nedenle doğrusal hareket yapan yağlama sistemleri yapılmaya başlandı. Bunları zamanla geliştirerek ve mesafe ayar seçeneği koyarak geliştirildi.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robotları kullanıyorsunuz? 

Bünyemizde bulunan robotlar yağlama, kalıptan parça alma, alınan parçanın trimming işlemlerini yapmaktadır. Fuarlara katılarak, ilgimizi çeken firmaları ziyaret ederek lehimize en iyi hizmeti verebilecek partneri bulmaya çalışıyoruz. 

Yatırım öncesi entegratörünüzden/robot firmanızdan ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız? Bu noktada size göre entegratör seçimi ne kadar önemli?

Daha önce de belirttiğimiz gibi bizim için en iyi hizmeti verebilecek, bir arıza sırasında duruş yaşatmayacak ve bizlerin prosesini tanıyarak bizlere daha yeni ufuklar açabilen entegratörler her zaman tercih sebebimizdir.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? İşçi maliyetlerini düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı? 

En başta tehlikeli bir iş olmasından dolayı iş sağlığı güvenliği (İSG) konusunda çok faydalı oldu. Çalışan başına bir makina iken, çalışan başına iki-üç makina oldu. Ayrıca üretimde standardizasyon yakalandı. Maliyet azalması müşteri memnuniyetini de beraberinde getirdi. Maliyet avantajının yanında iş kazası sonucu iş kaybı, kalite yükselme gibi daha birçok konuda avantaj sağladık.

 

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz?

Ruba 2021 yılını, dijitalleşme ve robotlaşma yılı olarak belirledi. Bu hedef de, döküm sonrası operasyonlarda bazı özel robotlar ve özellikle de müşterilerimize montajlı ürün vererek memnuniyetlerini artıran projeleri devreye almak istiyoruz. Bunun için ekip olarak neler yapılacağına karar verip, bütçe doğrultusunda hareket ediyoruz.

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Niğde, 1978 doğumluyum. Evli ve bir çocuk babasıyım. Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Mezunuyum. Otomotiv ve beyaz eşya sektöründe 4 yıl çalıştıktan sonra Ruba Ailesi’ne 2009 yılında Pres Döküm Teknik Yönetmeni olarak katıldım. Döküm o kadar geniş yelpazesi olan bir sektör ki, her gün yeni bir deneyim ediniyorsunuz.

Teknoloji her gün gelişiyor ve takip etmek için dinamizmi yitirmemek gerekir. Bu konuda Ruba, hiçbir zaman yeterli dememiş ve sloganında da yer aldığı gibi “Yeni Değil, Yenilikçiyiz” ilkesine uygun olarak yenilikleri takip ederek güçlü ekibi ile daha da güçlü, esnek ve dinamik olma yönünde doğru adımlarla ilerliyoruz. Aynı zamanda firma olarak, Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD)’nin bir üyesiyiz.

 

(Kaynak: ST Endüstri)

 

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı