2023'ün İlk Üç Çeyreğinden Global ve AB Otomotiv Endüstrisi Raporu

2023'ün ilk üç çeyreğinde küresel ve AB otomotiv endüstrisinde önemli değişimler ve büyümeler yaşandı.

Satışlar

  • AB Otomobil Satışları Yükselişte: 2023'ün ilk üç çeyreğinde AB otomobil satışları neredeyse %17'lik çarpıcı bir artış yaşadı ve yıl geneli için %12'lik bir büyüme öngörülüyor. 2024 içinse %2,5'lik bir artış beklenmekte, ancak 2023'e kıyasla daha ılımlı bir tempo göstermesi öngörülüyor.
  • Elektrikli Araç Satışları Yükseliyor: Özellikle, elektrikli araç satışlarındaki büyüme dikkat çekiciydi. AB'de elektrikli araç satışları %55'lik bir artış kaydederken, bu segmentin 2023 sonunda pazar payının %14,5'e yükselmesi bekleniyor.
  • Küresel Trendler: Küresel pazarda da dikkate değer bir büyüme yaşandı. Japon ve ABD otomobil satışları %18 ve %15 civarında güçlü bir büyüme sergilerken, Çin'in otomobil pazarı neredeyse nominal düzeyde, %0,2 oranında büyüdü.

Üretim

  • AB Üretiminde Artış: AB, 2023'ün ilk üç çeyreğinde dokuz milyondan fazla araç üreterek, 2022'nin aynı dönemine kıyasla dikkate değer %14'lük bir artış kaydetti.
  • Küresel Karşılaştırma: ABD ve Japonya da önemli ölçüde üretim artışı yaşarken sırasıyla 6 milyon ve 5.6 milyon araç üretildi. Diğer büyük otomobil üretim bölgelerine kıyasla Çin'in %4.7'lik üretim artışı daha düşük kaldı.

Ticaret

  • AB Ticaret Fazlası: AB'nin otomobil ticareti, 2023'ün ilk üç çeyreğinde 70 milyon avro ticaret fazlası kaydederek %4.7'lik bir artış gösterdi.
  • İthalat ve İhracat Dinamikleri: Çin, AB menşeli araçların hem hacim hem de değer bazında en büyük ithalatçısı olarak öne çıktı ve pazarın %17.2'sini temsil eden %58.1'lik dikkate değer bir büyüme gösterdi.
  • Aynı dönemde ABD ve İngiltere'nin araç ithalat pazarları da sırasıyla %62.4 ve %33.2 oranında büyüme kaydetti.

Rapor, elektrikli araç satışlarının hızla artışını ve otomotiv endüstrisi içindeki satış, üretim ve ticaret segmentlerindeki küresel ve bölgesel dinamiklerdeki değişiklikleri vurguluyor.

*Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa'nın 14 büyük otomobil, kamyon, kamyonet ve otobüs üreticisini bir araya getirmektedir. Avrupa kıtasının değişen mobilite ihtiyaçlarına ve teknoloji değişimlerine cevap vermekte ve yeşil, temiz, akıllı, verimli, güvenli ve güvenilir ulaşım çözümlerine erişilebilen yeni bir mobilite çağı için çalışmaktadır.

Daha detaylı bilgiler ve tam rapor için:

https://www.acea.auto/publication/economic-and-market-report-global-and-eu-auto-industry-first-three-quarters-2023/

 
 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı