Demir Cevherinde Çin Devrimi Geliyor

Demir cevheri piyasasında Çin, tüm dinamikleri değiştiriyor. 20 çelik üreticisinin tüm demir cevheri alımlarını tek elden gerçekleştirecek olan CMRG, üreticilerle görüşmelere başladı. Brezilya ve Avustralya kaynaklı olarak arzın yükseldiği demir cevherinde fiyatlarda baskı artıyor.

Demir cevheri piyasasında Çin devrimi başlıyor, fiyatlarda Çin kaynaklı riskler büyüyor. Dünyanın en büyük demir cevheri tüketicisi olan Çin’in alım yapısını değiştirmesi, tüm alımı tek bir kamu şirketi üzerinden yapma kararı, sektörün dinamiklerini değiştiriyor. Daha öncesinde satıcı piyasası olan demir cevheri piyasasında, bundan sonra kural koyucunun alıcı olabileceği vurgulanıyor.

Daha önce açıklandığı üzere kamu şirketi olan CMRG’nin, 160 milyar dolarlık Çin demir cevheri ticaretinin tümünü tek elden gerçekleştirmesi, 20 kadar Çin çelik üreticisinin de cevheri bu şirket üzerinden satın alması amaçlanıyor. Rio Tinto, Vale, BHP gibi dünya devleri ile birebir görüşmelere başlayan CMRG’nin, çelik piyasasındaki dinamikleri tamamen değiştirebileceği belirtiliyor. Çin, dünyadaki cevherin üçte ikisini tek başına tüketiyor.

Kararın, 2010 yılında üreticilerin 40 yıl boyunca uyguladığı tek bir yıllık fiyattan satın yapma uygulamasını değiştiren karardan bu yana en önemli sektörel gelişme olduğu belirtiliyor.

Arz yoğunlaşıyor

Avustralya ve Brezilya’da üretim artarken, Çin’de zayıflayan tüketim de fiyatlar üzerinde bir diğer risk unsuru olarak görülüyor. Artan üretim ve azalan talep nedeniyle demir cevheri fiyatlarının 2023 yılı performansının zayıf kalma ihtimali artıyor.

Bloomberg’in haberine göre, dünyanın en büyük dökme ihracat limanı olarak görülen Avustralya’nın Hedland limanına hammadde akımı Kasım ayında tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

Arzın bol olduğu, tüketimin kalesinin ise tek elden fiyat pazarlığı yapabildiği ortamda, fiyatların düşük kalmasının baz senaryoya dönüştüğü belirtiliyor.

 
 
 
 
 
 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı