Döküm Kumu Temininin Korunmasına Yönelik Çalışmalarımız Devam Ediyor
Sektörümüzün kum ihtiyacının karşılandığı İstanbul Şile bölgesindeki üretim tesislerinin geçmiş yıllarda birçok kez orman izinleri konusunda sorunlar yaşadığı biliniyor. Son dönemde bu sorunlar çok daha ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen ruhsat izinlerinin 2029 yılına kadar geçerli olmasına rağmen, orman izinlerinin bir yıldan az sürede bitecek olması, sektörümüzün rekabetçi yapısının korunmasını tehlikeye atan bir belirsizlik oluşturuyor.

Tedarikçi üyelerimizden aldığımız bilgiye göre mevcut ve yeni alanlara yönelik izin başvurularına olumlu veya olumsuz şekilde yanıt verilmiyor. Bir yılı aşkın süredir Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dönüş yapılmayan izin başvuruları bulunuyor.
 
Metal döküm sektörümüzün en önemli ve vazgeçilmez girdilerinden “sanayi kumu” tamamen doğal kaynaklardan imal ediliyor ve ülkemizde sadece İstanbul Şile Bölgesi'nde bulunuyor. Söz konusu faaliyetler, bölgedeki orman alanının yaklaşık %1'lik bir bölümünde yürütülüyor. Alandaki maden faaliyetlerinin sona ermesini takiben bölge rehabilite edilerek yeniden ağaçlandırılıyor ve dolayısıyla çevreye ve ormanlarımıza kati surette bir zararı bulunmuyor.

Sektörümüze sanayi kumu sağlayan tedarikçi üyelerimiz durumun bu şekilde devam etmesi durumunda; mevcut izinlerle yapılacak üretimin 6-8 ay içinde talebi karşılayamayacak noktaya geleceğine dikkat çekiyor.

TÜDÖKSAD olarak konuyla ilgili resmi makamlar ve çatı kuruluşlar nezdinde başlattığımız çalışmalarımız ise tam gaz devam ediyor. Konunun sektörümüz için önemini ve aciliyetini belirten ve talebimizi içeren yazılarımızı, daha önceden hazırlamış olduğumuz raporun güncel haliyle birlikte Cumhurbaşkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü ile paylaştık ve konuyla ilgili randevular alarak temaslarımızı sürdürüyoruz.

Son toplantımızı, 12 Ocak Salı günü, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü İzin ve İrtifak Dairesi Başkanı Sayın Ahmet Köle ile gerçekleştirdik ve konunun sektörümüz için taşıdığı önemi dile getirdik.

Bununla birlikte, geçtiğimiz hafta TOBB bünyesindeki Döküm Sanayi Meclisi toplantısında dile getirildiği üzere, madencilik sektöründeki izin/ruhsat süreçlerindeki sıkıntılarla ilgili bir çalışma yapıldığını öğrendik. Gelen bilgi sonrasında hızlıca harekete geçerek ilgili üyelerimizle irtibata geçtik ve gerekli bilgileri TOBB’a ilettik.

Sektörümüz için büyük bir tehdit oluşturan bu konunun gündeme getirilmesi ve çözümüne yönelik yürüttüğümüz çalışmalar konusunda değerli üyelerimizin vereceği desteğin büyük önem taşıdığına dikkat çekmek istiyoruz.

Gelişmeleri üyelerimizle paylaşmaya devam edeceğiz.

Döküm Kumu Teminine Yönelik Ciddi Tehdit

TÜDÖKSAD Sanayi Kumu Şile Yatakları Bilgi Raporu için tıklayınız.
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı