İSO Ekim Ayı Meclis Toplantısında Sektörümüzün Sorunları Dile Getirildi

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Ekim ayı meclis toplantısı, 23 Ekim 2020 tarihinde video konferans yöntemiyle yapıldı. Toplantının ana gündem maddesi “Pandemi Döneminde Ekonomi ve İhracata İvme Kazandırmak Hedeflenirken Sanayimize Yönelik Risklere ve Fırsatlara Odaklanmak” olarak belirlenirken, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan da toplantıya katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda İSO yetkilileri, küresel şirketlerin ilk üç tedarik coğrafyasında Türkiye’nin de yer aldığı AB merkezli şirketlerin oranının iki kat artışla yüzde 30’a çıktığına dikkat çekti. Pandemi sonrasında Türk sanayisinin tedarikçi konumunu güçlendirdiğini belirten yetkililer, bu süreçte Türk Eximbank’ın kredi hacminin artırılmasının ve yeni iş modelleri geliştirerek farklı enstrümanlarla sanayi ve ihracatımızı daha fazla desteklemesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptığı açıklamalarda “Önümüzdeki süreçte küresel ekonomi ve ticaret yapısında görülmesi olası dönüşümler Türkiye için şüphesiz fırsatlar barındırıyor. İnanıyorum ki Türkiye olarak her durumda, her senaryoda küresel ekonomi ve küresel değer zincirleri içindeki pozisyonumuzu güçlendirmemiz mümkün” dedi.

Pandemi döneminde küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Sayın Ruhsar Pekcan, STK’larla istişareye bu dönemde daha da önem verdiklerini, STK’ların taleplerini görüş ve önerilerini Bakanlık olarak değerlendirdiklerini anlattı ve diğer bakanlıkları ilgilendiren konuları da ilgili bakanlıklara ilettiklerini ve takipçisi olduklarını söyledi.

Bakanlığın Kolay İhracat Platformu, Sanal Ticaret Akademisi, Export Akademi ve Online ve Fiziki Kadın Girişimci Network programları gibi başarılı çalışmaları hakkında da bilgi veren Pekcan, ihracatı tabana yaymaya yönelik çalışmaların, gayretlerin önümüzdeki dönemde de süreceğini bildirdi.

İSO Meclis Üyelerinin Talep ve Görüşleri Dinlendi

Bakan Pekcan’ın konuşmasının ardından İSO Meclis Üyeleri de görüşlerini paylaştı. Bu bölümde, toplantıya İSO 37. Grup Alüminyum Ürünleri Sanayii Meclisi Üyesi olarak katılan, ayrıca uzun süre TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulunmuş ve faaliyetlerimize çok ciddi katkılar yapmış, Sayın Aynur Ayhan da söz aldı.

Aynur Ayhan yaptığı açıklamalarda metal döküm sektörümüzü yakından ilgilendiren konulara değinerek çözüm gereken noktaları paylaştı;

- İlave Gümrük Vergisi uygulamasının sektörümüzün dinamikleri doğrultusunda güncellenmesi,

- Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarının (GTİP) güncellenmesi,

- Kullanılmış döküm modellerinin ithalat fiyatlandırmasının gözden geçirilmesi

Konularının çok önemli olduğunu belirten Ayhan, doğru uygulamaların geliştirilmesi durumunda ülkemiz için stratejik önemdeki metal döküm sektörünün gerçek rakamsal büyüklüğünün ortaya çıkacağını, bunun da sektörün rekabet gücüne ve sağladığı katma değere ciddi faydalar sağlayacağını belirtti.

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı