Murzioğlu Döküm Sanayi Meclisine Çağrıda Bulundu: “El Verin Ev Yapalım”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Döküm Sanayi Meclis toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Zeki Murzioğlu’nun katılımları ve Meclis Başkanı Uğur Kocaoğlu başkanlığında, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımlarıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.​
 
Meclis, “Döküm Sektörünün Gündemindeki Konularla İlgili Gelişmeler” ile “Güncel Sektör Verileri ve Öngörüleri” gündemi ile toplandı.
 
Salih Zeki Murzioğlu, 6 Şubat 2023 depremi sonrasında gerçekleşen bu ilk Meclis toplantısında yaşanan felaketin ülke, bölge ve sektör bazında etkilerini Meclis Üyeleri ile paylaştı. TOBB öncülüğünde Oda/Borsalarla birlikte gerçekleştirilen ayni ve nakdi deprem yardımları ile bölgeyi canlandırıp eski haline getirebilmek için yapılan ticari kalkınma projelerini anlattı. 
 
Döküm Sanayi Meclisinin desteğini istediği en temel 2 projeyi ve proje detaylarını Meclis Üyeleri ile paylaştı. “Tedarikçim Deprem Bölgesinde Programı” ile hammadde ve ara malı ihtiyaçlarının deprem bölgesinden tedarik edilerek o bölgede faaliyet gösteren işletmelere ve bölge ekonomisine destek olunabileceğini, detaylı bilgilere https://tobbdeprem.globalpiyasa.com/ adresinden ulaşılabileceğini belirtti.
 
Murzioğlu; bölgenin normale dönmesinde en önemli unsurun barınma olduğunu, TOBB olarak başlatılan “İş Dünyası Konut Seferberliği” ile de bu sorunun halledilmesi için bir yola çıkıldığının müjdesini verdi.
 
1 Nisan 2023 tarihinde Birlik Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açıkladığı, “El Ver Ev Yapalım” konut kampanyası için “Gün birlik ve dayanışma günüdür, gelin bu projeye destek verin bir tuğla, bir sokak ya da bir ev. Yeter ki desteğinizi esirgemeyin” diyerek projeye destek talep etti.
 
Meclis Başkanı Uğur Kocaoğlu, projelere Meclis olarak destek verileceğini bu konuda sektörün STK’ları ile de istişare edileceğini, gerekenin yapılacağını ifade etti.
 
Meclis Başkanı Kocaoğlu; sektörün dünya ile rekabet etmesi noktasında üzerine binen yükleri analiz eden konuşmasında; bu rekabette enerji maliyetlerinin büyük rol oynadığını, enflasyon, hammadde, enerji ve lojistik tarafında yaşanan büyük fiyat dalgalanmalarının önemine değindi. Mevcutta yaşanan kaliteli eleman sıkıntısına EYT sürecinin eklendiğini dile getiren Kocaoğlu, bir yandan da dünya ile rekabet etmek için yapılması gereken sürece değindi.
 
Kocaoğlu ayrıca; “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” kapsamında sektörde sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi uygulamalarının benimsenmesi ve ilerletilmesinin firmaların değişen koşullara uyum sağlamasını kolaylaştıracağını ifade etti.

Kocaoğlu, 12 – 16 Haziran 2023 tarihlerinde Almanya’da gerçekleştirilecek olan GIFA Fuar Dörtlüsüne Türk Firmalarının oldukça ilgi gösterdiğini Fuar’da Türkiye’nin ağırlığının giderek artığının altını çizdi. Aynı zaman da yine bu yıl TÜDÖKSAD tarafından gerçekleştirilecek olan 3.Ulusal Döküm Kongresinin 3 – 4 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara Sheraton Otel’de gerçekleştireceğini belirtti.

Kocaoğlu toplantının devamında TÜDÖKSAD’ın Avrupa Birliği Projesi kapsamında gerçekleştirdiği Metal Döküm Sektöründe Döngüsel İnsan Kaynakları Yönetimi İçin Yetkinlikler ve Beceriler- CHROMAFOR hakkında bilgiler verdi.

Ardından Meclis Danışmanı ve TÜDÖKSAD Genel Sekreteri S. Koray Hatipoğlu söz aldı. Avrupa ve Dünya Döküm Sektörü hakkında bilgiler veren Koray Bey, artan enerji maliyetleri konusunda Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de imalat sanayisine yönelik stratejik destek ve hamlelerin zorunluluk haline geldiğini ifade etti.

Toplantı, Meclis üyelerinin gündeme ilişkin değerlendirmelerinin toplantı son buldu.

 
 
 
 
 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı