Ticaret Bakanı Sayın Muş’a Sektörümüzün Taleplerini İlettik

Türk sanayisinin sorunları, TOBB Başkanı Sayın M. Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’un katılımlarıyla 13 Temmuz 2021 Salı günü TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleşen TOBB Türkiye Sektör Meclisleri İstişare Toplantısında ele alındı.

Rıfat Hisarcıklıoğlu, açılış konuşmasında, sektör meclislerinde her sektördeki en büyük 40 firmanın yer aldığını ve her mecliste o sektörle ilgili kamu kurumlarının da temsilcilerinin de bulunduğunu ifade etti. Bu sayede sektör meclislerinin özel sektör ile kamu idaresini bir araya getirdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, sektör meclisi başkanlarının ve üyelerin yaptıkları çalışmalarla sektörel sıkıntıların çözülmesini sağladıklarını dile getirdi.

Bir haftadan beri toplantı için kapsamlı bir çalışma yapıldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Her sektörde en çok öne çıkan sorunlar ve bunların çözümüne yönelik öneriler bir araya getirildi. Bunların hepsini, ilgili kurumlara bazında da tasnif edip ileteceğiz. İnanıyorum ki arkadaşlarımızın bu değerli çalışmalarıyla, kamu-özel sektör iş birliğine yeni bir ivme kazandıracak, ekonominin büyümesine destek vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Muş: "Cari açığın orta vadede ülkemizin gündeminden düşeceğine inanıyoruz"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, toplantı açılışında, TOBB çalışmalarının geçen 15 yılda ülke ekonomisine büyük katkı sağladığına işaret ederek, yapmış oldukları birçok çalışmada başta TOBB üyeleri olmak üzere iş dünyasının temsilcileriyle istişareye önem verdiklerini ve bu istişareyi gelecek dönemde de sürdüreceklerini ifade etti.

Türkiye'de hızlı, kolay, bürokratik külfetlerden arındırılmış, güvenli ve sürdürülebilir ticaret ortamı tesis etmeyi hedeflediklerini dile getiren Muş, "Bugün burada ekonomimizde çarkların daha hızlı dönmesi ve üretilen katma değerin artması için sektör temsilcilerimizin görüş ve önerilerini duymayı bir hayli önemsiyorum." dedi.

Üretim ve ihracata yönelik verecekleri teşviklerde çok hassas olacaklarını kaydeden Muş, "Amacımız yatırımcımızın, girişimcimizin önünü açmak, daha çok üretim daha çok ihracat daha çok istihdam sağlamak ve üretken bir Türkiye oluşturmaktır. Bu amaca ulaşmak için iş dünyamızla el ele, omuz omuza mücadele edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Toplantıda Döküm Sanayi Meclisini temsil eden Sayın Hülya Gedik’in Konuşmasından Satır Başları

Her sektördeki en büyük firmalar ve ilgili sektörel derneklerin yer aldığı meclisler içerisinde Döküm Sanayi Meclisini toplantıda Sayın Hülya Gedik temsil etti.

Sektör meclisleri temsilcilerinin söz aldığı toplantının ikinci bölümünde, Sayın Gedik söz alarak son dönemde en çok öne çıkan “Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarının (G.T.İ.P.) Sektörel Olarak Güncellenmesi” konusunu ve konunun çözümüne yönelik önerileri dile getirdi.

Bilindiği gibi, ülkemizdeki mevcut Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları (GTİP) ürünlerimizin malzemesi ve/veya üretim yöntemlerinin tanımlanması konusunda yetersiz kalıyor. Bu sebeple, kara ve deniz taşıt sektörü başta olmak üzere, beyaz eşya, hidrolik, inşaat ve makine sektörlerine parça üretmekte olan sektörümüzün ihracatının (ve bu alandaki ithalatın) en önemli bölümü otomotiv veya makine teçhizatı GTİP numaraları altında gerçekleşiyor.

Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği TÜDÖKSAD tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda bazı döküm ürünlerinin birden fazla pozisyonda farklı tanımlar altında sınıflandırıldığı ve bazı tip döküm ürünlerin ise kendine özel pozisyonlarının olmadığı için başka pozisyonlarda işlem gördüğü tespit edildi.

“Çözüm olarak; döküm sektörümüz ile ilgili ürün ve ürün gruplarının GTİP sınıflamalarının ana ve alt pozisyonlarda boşluk kalmayacak şekilde yeniden düzenlenmesini ve gerekli olan ürünler için yeni tanımlar açılmasını öneriyoruz.”

Ayrıca, metal döküm sektörümüzün “Kullanılmış Model/Kalıp İthalatında Gümrük Fiyatlandırması” talebini de dile getiren Gedik; sektörün, gümrüklerde ‘kullanılmış döküm modeli/ kalıbı ithalatı fiyatlamasında’ ağırlık üzerinden yapılan tarifelendirmenin, 1 Ocak 2015’ten önceki düzenlemeye göre yeniden revize edilmesini talep ettiğini ifade etti.

Özellikle pandemi sürecinde dünyanın önde gelen OEM’lerinin alternatif olarak Türkiye’yi tercih ettiğini belirten Hülya Gedik; üreticiler tarafından hazırlanmış olan döküm modelleri veya kalıpları Türkiye’ye geldiğinde ve dökümcü firmanın da gümrükte modelden bağımsız ortaya çıkan ağırlık bazlı maliyeti karşı tarafa yansıtmaya kalktığında alıcı şirketlerin maliyete katlanmayıp başka bir ülkelere yöneldiklerini söyledi.

“Hem sektörün hem de Türkiye’deki ihracatının artırması konusunda ‘kullanılmış döküm modeli/kalıbı ithalatı fiyatlamasında’ yapılacak düzenlemeler son derece önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Haberi TOBB Web Sitesinden de okuyabilirsiniz

https://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.php?rid=26694&lst=MansetListesi

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı