Türkiye Dünya Döküm Üretiminde 9. Avrupa'da ise 2. Sıraya Çıktı!

Amerikan Dökümcüler Birliği (AFS), Ocak 2021 tarihinde yayınladığı 2019 yılını içeren 54. Dünya Döküm Üretimi İstatistiklerine göre Türkiye, toplam 2 milyon 314 bin 245 ton üretimle iki basamak yükselerek dünyada 9. büyük, Avrupa’da ise İtalya’yı geçerek 2. büyük döküm üreticisi konumuna geldi. Bu güzel haber basında da güzel bir yankı oluşturdu. ST Endüstri'nin 11 Mart 2021 tarihinde yayınladığı haberde Metal Döküm Sektörünün başarısından bahsedildi.

 

Türkiye, Amerikan Dökümcüler Birliği (AFS)'nin Ocak 2021 tarihinde yayınladığı 2019 yılını içeren "54. Dünya Döküm Üretimi İstatistikleri"ne göre toplam 2 milyon 314 bin 245 ton üretimle iki basamak yükselerek dünyada 9. ve Avrupa’da İtalya’yı geçerek 2. büyük döküm üreticisi konumuna geldi.

TÜRKİYE METAL DÖKÜM SANAYİNİN 2020 PERFORMANSI 

Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDOKSAD)'ın derlediği bilgiler doğrultusunda, 2020 yılında döküm üretimi beklentilere paralel olarak ilk çeyrekte normal seyrinde ilerlerken, Covid-19'un etkisiyle ikinci çeyrekte ciddi kayıplar yaşadı.

Bilhassa yurt içinde ve Avrupa otomotiv endüstrisinde üretimde yaşanan duruşlar, sektörü önemli ölçüde etkiledi.

Döküm alıcısı sektörlerde üçüncü çeyrekte başlayan canlanma ise artarak sürüyor.

ÜRETİM KAYBININ YÜZDE 12 OLMASI BEKLENİYOR

İç piyasadaki canlanma bir miktar daha fazla olsa da, pandeminin etkilerinin ağır şekilde görülmeye devam edildiği Avrupa ülkelerinden gelen siparişlerde de yoğunluk sürüyor.

Farklı sektörlere olan üretimin yanında otomotivdeki hareketlenmelerle birlikte sektörün 2020'yi 2019'a kıyasla yüzde 12 üretim kaybıyla kapattığı tahmin ediliyor.

Üretim malzemesi bazında değerlendirildiğinde, en fazla düşüşün demirdışı döküm alanında beklendiği görülüyor.

YENİ YATIRIM KARARLARI ALINDI

Üretim miktarında görülen değişikliklerin yanı sıra TÜDOKSAD üyelerinden alınan verilerde, 2020 için planlanan yatırımların beklenen seviyeden düşük olmasına rağmen devam ettiği görülüyor.

İşletmelerin birçoğu 2020 yılında yeni yatırım kararları aldı ve dünya çapında OEM’lerin ileriye dönük yenilenebilir enerji ve e-mobilite projelerinin çözüm ortağı olmayı başardı.

Ayrıca, Eylül 2020'de derneğe üye iki kuruluş Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi” kapsamında yatırım projelerini kabul ettiği 10 Türk firması arasında seçildi.

2021 TAHMİNLERİ; FIRSATLAR VE RİSKLER

Sektörün önündeki ana hedef, 2021 yılı içerisinde belirsizliklerin devam etmesi dolayısıyla 2020 yılındaki kayıpları telafi etmek olarak görülüyor.

Avrupa’da otomotiv ve makina imalat sanayilerinde yıllık bazda yaşanan kayıplar sonrasında, üretim kapasitelerinin pandemi başta olmak üzere ticaret savaşları ve teknolojik dönüşümler sebebiyle yavaş bir şekilde toparlanması bekleniyor.

İNŞAAT VE YENİLENEBİLİR ENERJİ BELİRLEYİCİ OLABİLİR

Avrupa genelindeki talepte, pandeminin etkilerinin görece daha az hissedildiği inşaat ve yenilenebilir enerji sektörlerinin belirleyici olabileceği tahmin ediliyor.

Batı Avrupa’da döküm üretiminin uzun süre toparlanamayacağı öngörülürken Doğu Avrupa’daki yeni yatırımlarla birlikte, Türkiye’nin de dahil olduğu grupta demirdışı döküm talebinin de artmasıyla önemli bir ivme görülmesi bekleniyor. Araçlardaki hafifleme ve elektrifikasyon geçişleri de dikkatle takip ediliyor.

YERLİ VE MİLLİ ÜRÜN KULLANIMI İLE TEŞVİKLER TALEBİ SÜRDÜRECEK

Yurt içinde de Avrupa’ya nazaran daha hafif karantina uygulamalarıyla birlikte aşılama uygulamalarındaki gelişmeler, Türkiye Metal Döküm Sanayisinin güçlü yapısı ve teknolojik seviyesi, ekonomi yönetimindeki son sinyaller doğrultusunda sanayicilerin umutlarını koruyor.

Ayrıca, yenilenebilir enerji, savunma sanayi ve makina sektörlerindeki ivmenin, "Yerli ve Milli Ürün" kullanımının ve sağlanan teşviklerin talebi sürdüreceği düşünülüyor. 

Haber diğer basın organlarında da yayınlandı.

Sanayi Gazetesi: TÜRKİYE DÖKÜM ÜRETİMİNDE AVRUPA'DA 2. SIRADA

Metal Dünyası: Türkiye Dünya Döküm Üretiminde 9. Avrupa’da İse 2. Sıraya Çıktı!

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı