Türkiye'nin İlk

Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hazırladığı ilk kapsamlı 'İklim Kanunu' teklifi, 2 Temmuz 2025 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. 2053 yılı net sıfır emisyon hedefiyle uyumlu şekilde hazırlanan kanun, emisyonların azaltılması, iklim değişikliğine uyum, karbon fiyatlandırma mekanizmaları ve yerel eylem planlarını içeren bütüncül bir yaklaşım sunuyor.

Kanunun Kapsamı ve Amaçları

İklim Kanunu; Türkiye'nin net sıfır emisyon hedefi ve yeşil kalkınma vizyonu doğrultusunda sera gazı emisyonlarının azaltılmasını ve iklim değişikliğine uyum sağlamayı amaçlıyor. Emisyon Ticaret Sistemi (ETS), karbon fiyatlandırma, gönüllü karbon piyasaları ve gömülü emisyon gibi piyasa temelli mekanizmalar bu yasal çerçevede yer alıyor.

Kurumsal Yapı ve Yönetişim

Yeni yasayla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde 'İklim Değişikliği Başkanlığı' kurulacak. Başkanlık; sera gazı emisyon verilerini toplamak, izlemek, doğrulamak ve raporlamakla görevli olacak. Ayrıca Emisyon Ticaret Sistemi'nin altyapısını oluşturacak, karbon piyasalarının işleyişini sağlayacak.

Her ilde vali başkanlığında kurulacak 'İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulları' ise yerel düzeyde eylem planlarının hazırlanması ve uygulanmasından sorumlu olacak.

İlkeler ve Değerler

Kanunda; ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluk, eşitlik, iklim adaleti, ihtiyatlılık, katılım, entegrasyon, sürdürülebilirlik, şeffaflık ve adil geçiş ilkeleri temel değerler olarak benimsenmiştir.

Denetim ve Yaptırımlar

Yeni düzenlemeyle birlikte sera gazı emisyonlarının raporlanması ve doğrulanması yükümlülüklerinin ihlali durumunda 500 bin TL ile 5 milyon TL arasında idari para cezası uygulanacak. Emisyon Ticaret Sistemi yükümlülüklerine uyulmaması halinde ise bu cezalar iki katına kadar artırılabilecek.

 

(Kaynak: AA)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

197

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı