Yeni Çalışma Döneminin İlk MESKOM Toplantısı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Katılımıyla Yapıldı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), yeni çalışma döneminin ilk Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nı (MESKOM), 7 Aralık 2018 tarihinde InterContinental Hotel’de Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımı ile gerçekleştirdi.

Toplantıda MESKOM temsilcileri, kendi sektörleri ile ilgili konularda yaptıkları sunum ile Bakan Pekcan ve Bakanlık bürokratlarını bilgilendirdi.

Toplantının açılışını yapan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, özetle şunları söyledi:

“Yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesi ile birlikte her şeyin yerli yerinde olması için zaman geçmesi gerekiyor. Ancak bakanlıklarla karşılıklı diyalog içinde olmamız bizi gelecek ile ilgili yol alma konusunda umutlandırıyor. Bugün Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi ama ihracatta 32. sıradayız. Türkiye’nin önünde çok ciddi kat etmesi gereken yol var. Ben kurumsallaşmanın bu süreçte önemli bir sorun olduğunu düşünüyorum. Çünkü ihracatımızı artırabilmek kurumsallaşmamızı gerektiriyor. Ayrıca ihracatın artması küresel paydaşlarımız nezdinde elimizi rahatlatıyor. Ancak bu konuda daha çok proaktif davranmamız gerekiyor. Aslında Serbest Ticaret Anlaşmaları bu noktada çok önem taşıyor. Türk Eximbank her zaman ihracatçının yanında. Türk Eximbank’ın elinin güçlendirilmesi özellikle yaşadığımız sorunlar için son derece önemli. Biz sanayiciler için başka önemli bir konu da yatırım ortamının sürekli iyileşmesi gerektiğidir.

Okyay, sonrasında konuşmasını yapmak üzere İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı kürsüye davet etti. Bahçıvan, konuşmasına ekonominin en önemli sektörünün sanayi olduğunu ve bunun böyle olması adına ellerinden gelen her türlü çabayı göstermeleri gerektiğini söyleyerek başladı. Bu sektörün artık teknolojik altyapısı güçlü, yeni nesil sanayiye ve sanayicilere ihtiyaç duyduğunu belirten Bahçıvan, ancak bu yolla sanayi sonrası toplum aşamasına ulaşmış ülkelerle rekabet edebileceklerini vurguladı.

Sanayinin inovasyon yetkinliğinin artırılması ve üretilen bilgiyi ekonomik değere dönüştüren bir yapıya kavuşturulması gerektiğini kaydeden Bahçıvan, yüksek teknolojiye dayalı sektörlerde Türkiye’yi üretim, inovasyon ve ihracat üssü haline dönüştürmek için bir seferberlik ruhuyla herkese büyük görevler düştüğünü anlattı. Bahçıvan, bu büyük görevi vurgularken, başarıya ulaşacaklarından asla şüphe etmediğinin altını çizdi. İçinde bulundukları ekonomik koşullarda ihracatın desteklenmesi ve sorunsuz işlemesinin sağlanmasının her zamankinden daha fazla önem arz ettiğini belirten Bahçıvan, Ticaret Bakanı Pekcan’ın "Teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek ürünlerimizin toplam ihracatımız içindeki payının artırılması hedefinden ve bu hedefin Türkiye'nin ticaret stratejisinin temelini oluşturması” söyleminden memnuniyet duyduklarını iletti ve sözü Ticaret Bakanı Sn. Ruhsar Pekcan'a bıraktı.

Kürsüye gelerek MESKOM Üyelerine seslenen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, var gücüyle çalışan sanayicilerin ve özellikle İSO üyelerinin talep ve önerilerini dikkate alacaklarını söyledi. Dünyanın bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirten Pekcan, teknolojik, ekonomik ve sosyolojik olarak değişen dünyada teknolojiyi yakalayan ülkelerin refah seviyesini artırırken yakalayamayan ülkelerin kaybedeceğini aktardı. Türkiye’nin teknolojiyi yakalayarak dijitalleşen ülke olmaktan başka şansı olmadığına dikkat çeken Pekcan, bu değişimi proaktif olarak takip ettiklerini ve buna göre politika geliştirdiklerini dile getirdi. İş dünyasının görüş ve önerilerini almak üzere Bakanlık bünyesinde istişare kurulu kurduklarının bilgisini veren Pekcan, kendi Bakanlıklarının yetkisi dışında da taleplerin geldiğini ve bunların da takibini yaptıklarını ifade etti.

Dış ticarette dört hedef ülke belirlediklerini açıklayan Pekcan, bunları Hindistan, Çin, Rusya ve Meksika olarak sıraladı. Dış ticaret açığının yüzde 56’sını bu ülkelere verdiklerini ve dört ülkenin toplam nüfusunun 3 milyar olduğunu belirten Pekcan, bu ülkelere yönelik yeni stratejiler geliştirmek zorunda olduklarını anlattı.

Gümrük konusunda yaptıkları çalışmalardan bahseden Pekcan, “Ticaretin kolaylaştırılması yönünde adım atıyoruz. Dahilde İşleme Rejimi konusunda güncellemeye ihtiyacımız var ve bu konuda İSO’nun katkılarını bekliyoruz. Yerinde gümrüklemeyi genişlettik. Yetkilendirilmiş yükümlülük ile denetlenebilir kurumsal firmalarımızın gümrük işlemlerini kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Böylece diğer firmalara da daha çok vakit ayırma şansımız oluyor. Gümrüklerle ilgili çalışmalarda oldukça yol katettik. Güney Kore, Finlandiya ve Rusya’ya bu konuda eğitimler veriyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni çalışma döneminin ilk MESKOM Toplantısına Derneğimizi temsilen Ferro Döküm'den Kadir Efe ile Ayhan Metal'den Aynur Ayhan katıldı. Ayrıca Aynur Hanım'ın hazırladığı ''Ana Metal Sanayii'' hakkında bir sunum gerçekletirdi. (kaynak:www.iso.org.tr)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı