Yerli Pik Üretimiyle Özellikle KOBİ’lerimizi Garanti Altına Almak İstiyoruz

ST Endüstri Radyo’da “Çetin Ünsalan ile Reel Piyasalar” programına konuk olan Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Denizci, Türkiye Metal Döküm Sektörü ve Rusya- Ukrayna krizinden kaynaklı önümüzdeki süreçte özellikle pik tedariki konusunda doğabilecek problemler hakkında bilgi vererek çözüm önerilerini sıraladı.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye ekonomisine etkisinin hemen tüm sektörlere yayıldığı bugünlerde, Metal Döküm Sanayimizi yakından ilgilendiren hammadde tedarik problemleri sektörün gündemi olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili daha önce basına ve sektöre açıklamalarda bulunan Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Umur Denizci, 30 Mart Çarşamba günü ST Endüstri Radyo’nun canlı yayın konuğu oldu.

Denizci, şu anda özellikle pik tedarikinde herhangi bir sorun yaşamadıklarını vurguladı. Ancak, Ukrayna’daki pik üretimi gerçekleştiren fabrikaların üretimde yaşadığı ve yaşaması muhtemel sıkıntıların önümüzdeki dönemde sektörümüze olumsuz etkilerini öngördüklerini ve önleyici tedbirler alarak, özellikle küçük ve orta ölçekli döküm tesislerinin tedarik süreçlerinin korunmasını amaçladıklarını belirtti. 

Denizci, “Metal Döküm Sektörümüz yıllık bir milyon tonluk ithalatının yüzde 70’ini Ukrayna ve Rusya’dan yapıyor. Şu anda pik tedarikinde sorun yaşamıyoruz. Ancak tedarikte yaşanacak problemler özellikle küçük ve orta ölçekli metal döküm tesislerinde üretimin durmasına neden olabilir. Bunu aşmak için de pik üretim potansiyeline sahip yerli kuruluşlarımız Erdemir, İsdemir ve Kardemir’in devreye girmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yerli üretimle tüm ihtiyacın karşılanamayacağını da belirten Denizci, Erdemir, İsdemir ve Kardemir gibi kuruluşlarımızın pik üretimine belirli oranda ağırlık verebileceğinin farkında olduklarını söyledi. Denizci, “Bu kuruluşlarımız 20 yıl önceye kadar pik üretiyordu, tabi hepsi artık özel sektör kuruluşu oldu. Pik üretimi belki kendileri için ticari açıdan karlı değildir, bu anlaşılır bir durum, biz de az bir miktar da olsa yerli üretimle özellikle küçük ve orta ölçekli kuruluşlarımızın pik ihtiyacını garanti altına alınacağını düşünüyoruz” dedi.

Konuyla ilgili girişimlerini sürdüren TÜDÖKSAD, geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ilettiği resmi yazı ve detaylı raporlarla birlikte gelişmeleri yakından takip ediyor. Bakanlıktan alınan son bilgilere göre, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede nezdinde konuyla ilgili incelemeler devam ediyor. Ayrıca, Kardemir ve Oyak Holding bünyesindeki İsdemir ve Erdemir kuruluşlarıyla temasların sürdüğü ifade edildi.

Genel Sekreterimiz Koray Hatipoğlu 28 Mart Pazartesi günü Habertürk kanalına konuk olarak; metal döküm sektörünün ülkemizdeki tüm sanayi dallarının bel kemiği olduğuna dikkat çekti ve tedarik zincirinde yaşanabilecek herhangi bir sıkıntının ciddi sonuçlar doğuracağını ifade etti. Buna karşın, aylık 60 - 100 bin ton arasında yapılabilecek yerli pik demir üretim sayesinde metal döküm sektörünün söz konusu dalgalanmaları başarıyla yönetebileceğini düşündüklerini söyledi.

Konuyla ilgili gelişmeleri tüm paydaşlarımıza duyurmaya devam edeceğiz.

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı